Πότε φούσκωσες τελευταία φορά τα λάστιχα στο ποδήλατο σου;

Μας ρωτάνε τακτικά ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέχουμε στο ποδήλατο! Αν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο ένα, θα λέγαμε τα ελαστικά!

Το ποδήλατο κινείται πάνω σε… αέρα – γι’ αυτό και νιώθετε λίγο σαν να πετάτε στα σύννεφα – αλλά για να «κινείται» πρέπει να τον έχει αυτόν τον αέρα!

Για να τον έχει – και να τον διατηρεί – απαιτούνται δύο βασικές συνθήκες:

  1. Τα ελαστικά σας να είναι σε καλή κατάσταση και κατάλληλα για το ποδήλατό σας και
  2. Να είναι σωστά φουσκωμένα

Κάθε πότε αλλάζω λάστιχα;

Μια γενική συμβουλή θα ήταν κάθε 4.000 χιλιόμετρα περίπου ή κάθε δύο χρόνια. Τα ελαστικά είναι φτηνά και η ασφάλεια, η ταχύτητα και η αίσθηση που προσφέρει ένα καλό ελαστικό σχεδόν δεν αγοράζεται! Ακόμα και το καλύτερο Ballistic να έχετε, η αίσθηση που θα παίρνετε σε κάθε διαδρομή θα είναι δυσάρεστη αν τα ελαστικά σας δεν είναι καλά!

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα της αλλαγής, μπορείτε ή να επιλέξετε αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής ή ένα άλλο ζευγάρι αναλόγως των διαδρομών σας.

Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για αστική μετακίνηση, ένα ελαστικό πόλης. Αν έχετε trekking και μπαίνετε στο χώμα, ένα μικτής χρήσης και αν έχετε ΜΤΒ, τότε – και πάλι αναλόγως του στυλ οδήγησης – ένα φαρδύ, τρακτερωτό λάστιχο.

Πώς φουσκώνω τα λάστιχα;

Καταρχάς αγοράστε μια τρόμπα δαπέδου. Αν δεν έχετε ήδη, σταματήστε την ανάγνωση και βγείτε τώρα να αγοράσετε! Και να είναι μια τρόμπα δαπέδου με μανόμετρο για να ξέρετε πόσο αέρα έχετε στα ελαστικά σας! Από περίπου 20 έως 40 ευρώ είναι μια χαρά.

Και πού θα ξέρετε πόσο αέρα πρέπει να βάλετε; Έχουμε ένα μυστικό να σας αποκαλύψουμε: όλα, μα όλα τα λάστιχα, έχουν στο πλάι γραμμένους δυο αριθμούς και δίπλα τις ενδείξεις MIN (δηλαδή minimum – ελάχιστο) και ΜΑΧ (δηλαδή maximum – μέγιστο). Ανάλογα λοιπόν με την ελάχιστη και μέγιστη πίεση που σας προτείνει ο κατασκευαστής, φουσκώστε ανάλογα το ελαστικό. Τόσο απλά!

Και τι θα πει κατάλληλα;

Όσο πιο φουσκωμένο το ελαστικό τόσο πιο γρήγορο είναι το ποδήλατο, τόσο πιο ανθεκτικό στα σκασίματα και τόσο καλύτερα κρατάει στη στεγνή άσφαλτο. Όσο λιγότερο φουσκωμένο, τόσο πιο άνετο και τόσο καλύτερα κρατάει στο χώμα. Κάντε λοιπόν τους υπολογισμούς σας και φουσκώστε αντίστοιχα.

Εμείς θα σας προτείναμε κάτι σαν 5-10 psi κάτω από το μέγιστο!

Και κάθε πότε να τα φουσκώνω;

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα – αν και εμείς τα τσεκάρουμε πριν από κάθε διαδρομή γιατί… ποτέ δεν ξέρεις!

Είναι τελικά σημαντικό να έχω φουσκωμένα λάστιχα;

Αν δεν το απαντήσαμε ήδη, ναι! Ένα φουσκωμένο ελαστικό είναι πιο ανθεκτικό στα σκασίματα, κάνει το ποδήλατο πιο γρήγορο, απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για να κινηθείτε και φρενάρει και στρίβει καλύτερα!

Αν το ποδήλατό σας το νιώθετε βαρύ, αν κάνετε πετάλι και δεν φεύγει αν στρίβετε και δεν… στρίβει, μήπως έχετε να φουσκώσετε τα λάστιχα από πέρυσι το καλοκαίρι; Και μήπως ελέγχετε την πίεση πιέζοντάς τα με τα δύο δάχτυλα; Αν απαντήσατε ναι έστω και σε μία από τις δύο ερωτήσεις, τώρα ξέρετε ότι ταλαιπωρήστε αδίκως!