Καλοκαιρινές διακοπές με ποδήλατο!

Δεν χρειάζεται να είσαι ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων ή να διαθέτεις πανάκριβο εξοπλισμό για να το δοκιμάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι: καλή διάθεση, σωστός προγραμματισμός και κάποιες καθοριστικές επιλογές ως προς τον προορισμό.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Καλή διάθεση!

Το ποδήλατο σου φτιάχνει τη διάθεση! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο! Ξεκίνα θετικά, σκέψου τα πλεονεκτήματα και ελαχιστοποίησε τα πιθανά προβλήματα και όλα θα πάνε καλά!


Σωστός προγραμματισμός

Η διάρκεια των διακοπών αλλά και η απόφαση αν το ποδήλατο θα είναι το μέσο για να πας στον προορισμό σου ή το μέσο για να κινηθείς εκεί, θα καθορίσει και τις επιλογές σου. Είναι διαφορετικό να πας, για παράδειγμα, στην Κω – ένα νησί με ποδηλατοδρόμους και επίπεδες διαδρομές – με το καράβι και εκεί να κινηθείς με το ποδήλατο για να πηγαίνεις βόλτες και στην παραλία και αλλιώς να ξεκινήσεις από την Αθήνα για την Πάτρα μέσω της παλιάς εθνικής.

Στην πρώτη περίπτωση δεν χρειάζεσαι απολύτως τίποτα, ενώ στη δεύτερη θέλεις τσάντες, εξοπλισμό κλπ.

Άρα, αν δεν το έχεις ξανακάνει, ξεκίνα με τον εύκολο τρόπο: επίλεξε έναν προορισμό, χρησιμοποίησε καράβι ή τρένο για να φτάσεις και ανακάλυψέ τον με το ποδήλατο!

Ο προορισμός

Κάνε μια μικρή έρευνα πριν φτάσεις. Τσέκαρε τις διαδρομές και τις κλίσεις σε κάποιο σάιτ όπως για παράδειγμα το https://www.bikemap.net. Δες τις αποστάσεις που καλείσαι να καλύψεις και υπολόγισε πόσα χιλιόμετρα περίπου μπορείς να διανύεις την ημέρα.

Η συμβουλή μας είναι να μείνεις στα 20 με 40, δηλαδή από 1.5 έως 3 ώρες ποδήλατο την ημέρα! Στο κάτω κάτω, διακοπές πας!

Το ποδήλατο

Ό,τι ποδήλατο κι αν έχεις – ελπίζουμε να είναι Ballistic – αυτό που μετράει περισσότερο είναι να είναι σε καλή κατάσταση, με πρόσφατο σέρβις σε ταχύτητες, φρένα, να έχει καινούργια ελαστικά (ευκαιρία να τα αλλάξεις αν τα έχεις πάνω από 2 χρόνια) και να είναι καθαρό και με σωστή λίπανση!

Όλα τα παραπάνω μπορεί να στα αναλάβει ένα καλό ποδηλατάδικο – αρκεί να το ζητήσεις – και το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό!

Η συμβουλή μας: μην ξεκινήσεις για διακοπές με ποδήλατο χωρίς να έχεις φροντίσει τα παραπάνω!

Ο εξοπλισμός

Τρόμπα, φώτα, κλειδαριά, πολυεργαλείο και μερικά σετ μπαλώματα είναι τα βασικά που χρειάζεσαι! Και φυσικά να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς, αλλά αυτό είναι απλό!

Αν θα λείψεις για αρκετές ημέρες και χρειάζεσαι μπόλικα πράγματα, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τσάντες μεταφοράς, διαφορετικά ένα σακίδιο πλάτης είναι αρκετό! Εξάλλου, είπαμε, με το ποδήλατο μαθαίνεις να ζεις πιο απλά!

Ρούχα

Δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε ειδικά ρούχα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ρούχα άνετα, δροσερά, που να στεγνώνουν εύκολα όταν τα πλένεις. Για περίπου 2 ώρες ποδήλατο δεν χρειάζεσαι ποδηλατικό σορτσάκι ή ειδικό εξοπλισμό. Διακοπές πας όχι για αγώνες!

Συμβουλή

Δοκίμασέ το! Ξεκίνησε με ένα τριήμερο σε έναν βολικό προορισμό που θα φτάσεις με τρένο ή καράβι. Πάρε όσα σου χρειάζονται, φρόντισε το Ballistic σου να είναι σε καλή κατάσταση και – στο υπογράφουμε – θα διασκεδάσεις όσο δεν είχες ποτέ φανταστεί!

Άσε που με την οικονομία στις μετακινήσεις θα μπορείς να κάνεις και περισσότερες μέρες διακοπές!