Πώς να επιλέξω ποδήλατο πόλης;

Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία ποδηλάτων που ονομάζονται «Ποδήλατα πόλης». Επειδή είναι ακριβώς κατάλληλα για την πόλη – όπως τα mountain bikes είναι για το βουνό και τα Road Bikes για αγωνιστική ποδηλασία δρόμου.
Άρα, το άρθρο αυτό θα μπορούσε να τελειώνει εδώ και με το συμπέρασμα: αν θέλεις ένα ποδήλατο για την πόλη, πάρε ένα ποδήλατο πόλης!

Όμως, επειδή η ζωή μας είναι πιο περίπλοκη από αυτό και επειδή συχνά οι ανάγκες μας έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, ευτυχώς η ποδηλατική βιομηχανία είναι πρόθυμη να τις καλύψει.

City bikes: το απόλυτο ποδήλατο πόλης

Όρθια θέση οδήγησης, φτερά, κάλυμμα για την αλυσίδα, καλαθάκι, φωτάκια – όλα όσα χρειάζεσαι για να κινείσαι άνετα, να μεταφέρεις τα πράγματά σου και να μην λερώνεσαι.
Η όρθια θέση οδήγησης είναι πιο ξεκούραστη και σου επιτρέπει να έχεις καλύτερη ορατότητα στην κίνηση. Τα ενσωματωμένα φωτάκια σου βγάζουν έναν μικρό μπελά από το κεφάλι αφού δεν χρειάζεται να προβλέψεις τι ώρα θα επιστρέψεις για να πάρεις φώτα μαζί σου ενώ, το καλαθάκι – μεγάλη εφεύρεση το καλαθάκι – σου διασφαλίζει πως τα πράγματά σου θα τα κουβαλάει το ποδήλατο και όχι εσύ! Δεν το ονομάζουν τυχαία ποδήλατο πόλης. Είναι ποδήλατο για την πόλη!

Urban bikes: για τους σπορτίφ

Θέλεις να κινείσαι κυρίως στην άσφαλτο αλλά σου αρέσει μια πιο επιθετική θέση οδήγησης, ένα ποδήλατο πιο ανάλαφρο και γρήγορο. Κάτι πιο σπορ. Η κατηγορία urban είναι μάλλον αυτή που πρέπει να κοιτάξεις. Είναι ποδήλατα πόλης που είναι κατάλληλα και για μεγαλύτερες αποστάσεις, εκδρομές ή για να τα κουβαλάς πιο εύκολα στον δεύτερο όροφο αν αυτή είναι η ανάγκη σου. Εννοείται πως μπορείς να προσθέσεις φτερά και φώτα – απλώς το ποδήλατο δεν τα διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό, ακριβώς επειδή, το είπαμε, είναι ένα σπορ ποδήλατο για την πόλη!

Cross trekking: και πόλη και εξοχή

Αν τώρα είσαι περισσότερο τύπος outdoor αλλά θέλεις με το ίδιο ποδήλατο να κινείσαι και στην πόλη, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε cross trekking, που θα το χρησιμοποιείς και σε βατούς χωματόδρομους. Η ανάρτηση το κάνει πιο άνετο στις ανωμαλίες του εδάφους αλλά και πάλι διαθέτει σκυφτή θέση οδήγησης και αν χρειάζεσαι τα φτερά, το καλάθι ή τα φώτα πρέπει να τα προσθέσεις.

Folding: Ξεδίπλωσε τα πλεονεκτήματά του!

Μια από τις πιο πρακτικές επιλογές για την πόλη, είναι το λεγόμενο διπλωτό ποδήλατο ή folding. Με τέσσερις κινήσεις (ακριβώς τέσσερις) διπλώνει στη μέση και χωράει σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, στο τρένο, το λεωφορείο ή δίπλα στο τραπέζι του εστιατορίου που έχεις πάει για φαγητό. Το παίρνεις μαζί σου στον γκισέ της τράπεζας ή στο σινεμά αλλά και το αφήνεις στην… γκαρνταρόμπα του μουσείου! Είναι ευέλικτο, πρακτικό και ιδανικό για τις περιπτώσεις όπου δεν έχεις ασφαλή χώρο στάθμευσης ή όταν είσαι τύπος της συνδυαστικής μετακίνησης. Πρόσθετο πλεονέκτημα; Δεν έχει μεγέθη ούτε φύλλο, άρα μπορεί να το χρησιμοποιήσει όλη η οικογένεια και οι φίλοι σου μαζί! Διαθέτει φτερά και σχάρα – άρα είναι ένα ετοιμοπόλεμο ποδήλατο πόλης και θα σε πάει όσο μακριά θέλεις, με άνεση και ασφάλεια!

Άρα, τι μένει; Να αποφασίσεις ποιο είναι εκείνο το ποδήλατο πόλης που θα σου επιτρέπει ακριβώς να κάνεις… περισσότερες μετακινήσεις στην πόλη σου με αυτό. Μην το επιλέξεις με το τι θα «ήθελες» να κάνεις αλλά με το τι θα κάνεις τελικά! Το ποδήλατο πρέπει να είναι πρακτικό, άνετο και εύχρηστο. Αλλιώς, δεν θα το χρησιμοποιείς όσο θα ήθελες. Γι’ αυτό, επίλεξε την κατηγορία που σου ταιριάζει και η ζωή σου θα ομορφύνει πιο εύκολα απ’ όσο θα μπορούσες να φανταστείς!

Και, κάτι τελευταίο: όταν λέμε ποδήλατο πόλης δεν εννοούμε πως πρέπει όλες μα όλες οι μετακινήσεις σου, 365 μέρες τον χρόνο να γίνονται με ποδήλατο! Εννοούμε το ποδήλατο εκείνο που θα σε κάνει να θέλεις να το χρησιμοποιείς όσες περισσότερες μέρες γίνεται, για τις αστικές σου μετακινήσεις! Επειδή είναι βολικό!