Ώρα για βουνό, ώρα για mountain bike!

΄Όπως υποδηλώνει και ο χαρακτηρισμός τους, τα mountain bike ή αλλιώς ποδήλατα βουνού είναι φτιαγμένα… για χώμα και βουνό! Διαθέτουν ελαστικά με μεγαλύτερο πλάτος, τακουνάκια για καλύτερο κράτημα στο χώμα, ανάρτηση και αρκετές ταχύτητες – με 3 ή 2 δίσκους εμπρός και 7 έως 10 γρανάζια πίσω. Σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερα. Χαρακτηρίζονται από σχετικά σκυφτή θέση οδήγησης, για καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου στα μονοπάτια αλλά και καλύτερη αεροδυναμική.

Το πλαίσιο ενός mountain bike είναι συνήθως από αλουμίνιο και είναι αρκετά ανθεκτικό για να αντέχει την καταπόνηση, τις λακκούβες και τις υψηλές ταχύτητες που μπορούν να αναπτύσσονται στα κατηφορικά μονοπάτια.

Πέρα από τις βόλτες στους χωματόδρομους ένα mountain bike μπορεί να είναι και ένα ποδήλατα «γενικής χρησιμότητας» δηλαδή ένα ποδήλατο που να χρησιμοποιεί κάποιος ακόμα και στην πόλη, μια που είναι γρήγορο και αρκετά ελαφρύ.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες mountain bike σήμερα, που έχει να κάνει με τη διάσταση του τροχού: είναι τα ποδήλατα με διάσταση τροχών 27.5’’ ή 29’’ ενώ υπάρχουν και με 26’’ αλλά τείνουν πλέον να αντικατασταθούν ολοκληρωτικά από τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους. Τα ποδήλατα των 27.5’’ είναι συνήθως πιο ευέλικτα, ιδανικά για χρήση σε γρήγορα μονοπάτια και ίσως αποτελούν καλύτερη επιλογή για αναβάτες με ύψος κάτω από 1.80 χωρίς αυτό να είναι φυσικά απαγορευτικό. Τα ποδήλατα των 29’’ είναι πιο γρήγορα για ανοιχτούς χωματόδρομους, πιο σταθερά στις υψηλές ταχύτητες και ιδανικά για ψηλούς αναβάτες (και πάλι αυτό είναι κυρίως προσωπική επιλογή).

Έτοιμοι για το βουνό;

Τι χρειάζεται κάποιος, εκτός από το ποδήλατο, για διασκεδαστικές βόλτες στο βουνό; Λίγα αλλά ουσιαστικά: μία τρόμπα δαπέδου για να είναι πάντα βέβαιος για την πίεση των ελαστικών, κράνος, γάντια και ποδηλατικά γυαλιά, ένα πολυεργαλείο, σετ μπαλώματα και μια φορητή τρόμπα για… την κακιά την ώρα!

Ποδηλατικά ρούχα (κολάν και ζέρσεϊ και κουμπωτά παπούτσια) είναι προεραιτικά όταν ξεκινά κάποιος αλλά όσο τα χιλιόμετρα και η διάρκεια αυξάνουν σίγουρα θα καταλήξει σε αυτά.

Ξεκινήστε σιγά σιγά, από πιο απλές διαδρομές, χωρίς μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και όσο εξοικειώνεστε με το βουνό τόσο μπορείτε να αυξάνετε την απόσταση και τον βαθμό δυσκολίας.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι και η απόκτηση ενός mountain bike με ηλεκτρική υποβοήθηση που θα σας επιτρέψει να πάτε πιο μακριά πιο εύκολα ενώ ακόμα και οι ανηφόρες θα σας φαίνονται παιχνίδι.

Ποδηλασία στο βουνό σημαίνει απόλαυση, άσκηση, διασκέδαση και περιπέτεια. Σημαίνει να μπορείς να εξερευνάς κάθε μικρό μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά σου και να ανακαλύπτεις υπέροχα, μοναδικά τοπία καμιά φορά μόλις μερικά χιλιόμετρα από το σπίτι σου.

Εσείς, ακόμα να ξεκινήσετε;