Σέρβις ποδηλάτου

Τρεις είναι οι κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθεί όποιος έχει ποδήλατο, προκειμένου να το απολαμβάνει αλλά και να κινείται με ασφάλεια:

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Τακτικό πλύσιμο
Καταρχάς, τι σχέση έχει το πλύσιμο με το σέρβις; Λογική ερώτηση και εξίσου απλή η απάντηση: αν συνηθίσουμε να καθαρίζουμε συχνά το ποδήλατό μας, το μαθαίνουμε καλύτερα! Βλέπουμε πιθανές γρατζουνιές, ρωγμές ή γδαρσίματα, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα αν κάποιο από τα μέρη του δεν λειτουργεί καλά και, επιπλέον, επειδή ακριβώς είναι καθαρό, οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα γίνεται περισσότερο ορατό.
Άρα, βάλτε στο πρόγραμμα να καθαρίζετε μόνοι σας, τακτικά το ποδήλατό σας και μην ξεχνάτε στο τέλος να λαδώνετε σωστά την αλυσίδα.
Και τι εννοούμε σωστά; Μία σταγόνα λάδι ποδηλάτου – προσοχή μόνο ποδηλάτου, όχι μηχανής ούτε… αντισκωριακό που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς αφαιρεί το λάδι – σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και στο τέλος απαλό σκούπισμα με λίγο χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και να μην μαζεύει η αλυσίδα χώμα.

Ετήσιο σέρβις
Έστω λοιπόν ότι το ποδήλατό μας είναι καθαρό και με σωστή λίπανση και, επειδή είμαστε από τη μια προσεκτικοί και από την άλλη έχουμε επιλέξει ένα αξιόπιστο Ballistic – δεν έχουμε κανένα μα κανένα τεχνικό πρόβλημα. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι και πάλι, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο θα προγραμματίζουμε μια επίσκεψη στο ποδηλατικό κατάστημα που μας εξυπηρετεί. Εκεί θα ζητήσουμε να μας κάνουν έναν γενικό έλεγχο, να ρυθμίσουν τις ταχύτητες ή τα φρένα – αν χρειάζεται – να ελέγξουν τις διάφορες βίδες που πρέπει να ελεγχθούν, όπως στο τιμόνι, στη μεσαία τριβή, στο παλουκόσελο, και να το εξετάσουν εξωτερικά για πιθανά προβλήματα.
Επίσης, να μας συμβουλέψουν για το αν χρειαζόμαστε ή όχι αλλαγή ελαστικών.
Και στο σημείο αυτό να θυμάστε πως περίπου κάθε τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα ή κάθε τρία χρόνια πρέπει να αλλάζουμε οπωσδήποτε τα ελαστικά μας, ανεξαρτήτως χρήσης.
Αυτή η ετήσια επίσκεψη – το κόστος έτσι κι αλλιώς θα είναι χαμηλό – θα μας προφυλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον και θα μας εξασφαλίσει πολλά χρόνια απολαυστικής συμβίωσης με το ποδήλατό μας.

Κάτι τρίζει;
Μικροτριγμοί, χτυπήματα ή προβλήματα στις αλλαγές ταχυτήτων είναι όλα σημάδια πως πρέπει να επισπεύσουμε την παραπάνω επίσκεψη.
Εκείνο το «τσίκι τσίκι» και το «τάκα τάκα» συνήθως δεν είναι κάτι αόριστο και ανύπαρκτο που υπάρχει στο μυαλό μας αλλά ίσως κάποια βίδα θέλει σφίξιμο, ίσως κάπου χρειάζεται λίπανση ή και κάποια αντικατάσταση.
Επισκεφθείτε εγκαίρως το ποδηλατικό σας κατάστημα προτού το «τσίκι τσίκι» γίνει «γκάπα γκούπα» και μια μικρή ρύθμιση μετατραπεί σε ακριβή επισκευή.
Αν τώρα αποφεύγετε να πηγαίνετε τακτικά στο ποδηλατικό κατάστημα γιατί… δεν περνάτε καλά εκεί ή κάτι σας ενοχλεί, ευκαιρία να αναζητήσετε νέο!
Υπάρχουν τόσοι καλοί επαγγελματίες εκεί έξω που είναι κρίμα κάθε βόλτα στο ποδηλατικό κατάστημα να μην είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε να το λύσετε αμέσως! Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο καλύτερη θα γίνει η ποδηλατική σας εμπειρία.

Και τέλος να θυμάστε, είναι λογικό να αλλάζετε κάθε τόσο τακάκια στα φρένα, να βάζετε φρέσκα σύρματα στη μετάδοση και τα φρένα αλλά και να κάνετε μικροβελτιώσεις που θα σας ομορφύνουν τη ζωή. Δεν γίνεται να έχετε την ίδια σέλα για είκοσι χρόνια, όσο συναισθηματικά συνδεδεμένοι κι αν είστε μαζί της!