Πώς επιλέγω τη διαδρομή μου όταν κάνω ποδήλατο;

Είναι απλό: δεν θα επιλέγεις κεντρικούς δρόμους !
Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν, ακόμα και έμπειροι χρήστες ποδηλάτου, είναι πως, όσον αφορά στην επιλογή της διαδρομής, σκέφτονται ως οδηγοί αυτοκινήτου ή μηχανής και όχι ως οδηγοί ποδηλάτου.
Κι όμως, ο τρόπος που μετακινούμαστε – πόδια, ποδήλατο, μηχανή, αυτοκίνητο, βαν, φορτηγό – καθορίζει και την ιδανική διαδρομή.
Προφανώς αν χρησιμοποιώ… φορτηγό, χρειάζομαι μεγάλους δρόμους, με μεγάλο πλάτος και ίσως τρόπους να αποφεύγω τα κέντρα των πόλεων. Αν όμως χρησιμοποιώ… τα πόδια μου, έχω ανάγκη από το ακριβώς αντίθετο: ησυχία, μειωμένο θόρυβο, μεγάλα πεζοδρόμια, στενούς δρόμους για να μην αναπτύσσουν ταχύτητες τα αυτοκίνητα και δίνω βαρύτητα σε παράγοντες όπως το να υπάρχει σκιά, να είναι ευχάριστο το περιβάλλον, να βλέπω τις βιτρίνες των καταστημάτων ή ωραίες εικόνες στη διάρκεια της πορείας μου.

Πιο απλά, όταν επιλέγω τη διαδρομή μου με το ποδήλατο, αποφεύγω τους κεντρικούς δρόμους, τις μεγάλες λεωφόρους, τους δρόμους όπου συνήθως υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση – γιατί αυτό σημαίνει και εκνευρισμό και επιθετική συμπεριφορά από μερίδα των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων.
Διαλέγω δρόμους γειτονιάς, ιδανικά να διασχίσω ένα πάρκο ή έναν πεζόδρομο όπου επιτρέπεται το ποδήλατο. Επιλέγω δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ή ζώνες με όριο τα 30 χιλιόμετρα.
Έτσι, κινούμαι γρήγορα, δεν κινδυνεύω, δεν έχω να αντιμετωπίσω τη μόλυνση ούτε τον εκνευρισμό των άλλων οδηγών. Επίσης, δεν έχω πίσω μου το λεωφορείο να δυσανασχετεί, ούτε κινδυνεύω από μηχανές ή αυτοκίνητα που με προσπερνούν με ταχύτητα πολλαπλάσια της δικής μου.

Δεν θέλει κόπο, θέλει απλή λογική!

Η επιλογή της διαδρομής όταν κάνω ποδήλατο, είναι αυτό που θα καθορίσει τελικά αν θα ξαναπάρω το ποδήλατο και στην επόμενη διαδρομή μου!
Αν νιώθω εκτεθειμένος στην κίνηση, αν είμαι για ώρα στριμωγμένος πίσω από λεωφορεία και φορτηγά, τότε σίγουρα δεν έχω κάνει σωστή επιλογή και πρέπει αμέσως να την αλλάξω.
Το καλό στη χώρα μας είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο δευτερευόντων δρόμων, σε όλες τις ελληνικές πόλεις και πρακτικά μπορεί κάποιος να κινηθεί με εξαιρετική άνεση «παράλληλα» σε κάθε κεντρικό δρόμο.
Ακολουθώντας τον δρόμο ακριβώς από πάνω ή από κάτω από τον κεντρικό. Και να φτάσει έτσι στον προορισμό του εύκολα και γρήγορα και, κυρίως, χωρίς ποτέ να κινδυνεύσει.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδηλάτου!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως υπάρχουν και αρκετές εφαρμογές που μας βοηθούν στην επιλογή αυτή. Ανάμεσά τους έχουμε ξεχωρίσει το city mapper, μια ευρωπαϊκή εφαρμογή, που μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν στο κινητό και η οποία διαθέτει εκπληκτικούς αλγόριθμους για να μας καθοδηγεί στην ιδανική διαδρομή για τον προορισμό μας, με το ποδήλατο ή και με τα πόδια!
Εμείς απλώς βάζουμε σημείο εκκίνησης και τερματισμού και αφήνουμε την εφαρμογή να μας προτείνει το πώς θα φτάσουμε εκεί. Και, πιστέψτε μας, το κάνει με εξαιρετικό τρόπο!
Αλλά και χωρίς εφαρμογές ή χάρτες, αν απλώς αρχίσετε να σκέφτεστε εναλλακτικά – και επιλέγοντας ποδήλατο το έχετε κάνει ήδη – θα μπορείτε εύκολα να σκεφτείτε και να επιλέξετε την ιδανική διαδρομή για σας.
Και είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε και πάλι τη γειτονιά ή την πόλη σας. Αυτή τη φορά από την «B-side»!